Language select: DE EN
Cocktail Quick Search:

over 14,400 recipes with knowledge for professionals and amateurs

vFridge

La Minari - Italia

This Bitter-Aperitif is mainly made of herbs, has got a reddish brown colour, 20 Vol.-% and is a product of the Family La Minari.

Label

Is the sign with information on a bottle.

Lemon

This fruit originally comes from India, it is used in many different ways and is rich in vitamin C. It has got a yellow colour, is used for decoration, fresh squeezed fruit juice, concentrated and also as lemon acrid. On the other hand there is the bitter or sour lemon, called lime.

Lemon Acrid

It is made of the juice of unripe lemons and berrys, it is dissolvable in water and it is added to fresh squeezed lemon juice to keep it lastening.

Lemon Squash

Is the English meaning for lemon syrup, made of the peeled and seeds taken out lemon, but still consisting of all fruit ingredients. It is homogenized that's why is has got a milky-muddy colour. Especially in England it is often used to mix many drinks.

Lerdaig - Schottland

Frühere Bezeichnung für - Tobermory

Lichine &Co.

Getränkehandelshaus mit Sitz in Bordeaux; die Fa. Alexis Lichine & Co. gehört dem brischen Konzern Bass Charrington an und vertreibt neben Wein auch alten Cognac aus der Grande Champagne

Light Whisk(e)y

Zusatzbezeichnung für einen ultraleichten, meist im Continousstill-Verfahren erzeugten Whisk(e)y;in Amerika weit verbreitet

Liköre

Als Vorgänger der heute bekannten Liköre gelten die aromatisierten Weine der alten Römer, der Griechen und der Länder des Vorderen Orients. Von diesen aromatisierten Weinen der Antike führt eine fast direkte Linie zu den Vermouths und Aperitifs von heute. Die Liköre, so wie wir sie heute kennen, gehen ungefähr auf das Jahr 1000 zurück. Nach Berichten verschiedener "Erfinder" sollen die ersten Liköre von Brüdern des Ordens San Romualdo präpariert worden sein. Sie stellten auf der Basis von "Aquavite" und dem süßen Saft der Pflaumen eine Mixtur her und versuchten damit die Malaria zu bekänpfen. Andere Quellen überliefern, daß Michele Savonarola, der berühmte Arzt aus Padua, für die Frau eines Kaufmanns als Medikament einen "Aquavite" aus Honig und Rosenöl bereitet habe. Mit seiner Mischung hatte er das berühmte "Rosolio" geschaffen, von dem sich praktisch alle modernen Liköre herleiten lassen. Wieder andere Quellen sagen, daß der erste Likör nicht in der Nähe Paduas, sondern im dalmatinischen Zara entstenden sei. Bereits im Mittelalter stand die Likörherstellung in Italien in großer Blüte, andere Länder in Europa kannten diese Spezialitäten noch kaum. Als 1532 Katharina von Medici nach Paris ging, um König Heinrich II. zu heiraten, gehörten zu ihrem Gefolge auch die berühmtesten Köche, Konditoren und Likörspezialisten von Florenz. Sie machten den französischen Hof mit den Geheimnissen der florentinischen Küche und den speziellen italienischen Likören vertraut. Die Franzosen akzeptierten die neuen Produkte sofort, ganz besonders viel Anklang fanden die Liköre. Die moderne Likörindustrie erhielt wichtige Anstöße um das Jahr 1700 herum, nachdem man neue Erkenntnisse über die Fermentation und die verschiedenen Phasen der Destillation (Lavoisier, Gay-Lussac, Pasteur) gewonnen hatte. Den wohl wichtigsten Impuls bekam die Likörindustrie durch die Perfektionierung der Zuckerherstellung. Nach deutschen Begriffsbestimmungen sind Liköre Spirituosen, die unter Zusatz von Zucker und Grundstoffen oder Essenzen hergestellt werden. Der Extraktgehalt beträgt mindesten zehn Gramm, in der Regel sind es jedoch 22 Gramm und mehr in 100 ml. Die Bundesmonopolverwaltung schreibt einen Mindestalkoholgehalt vor. Dieser ist je nach den verwendeten Grundstoffen unterschiedlich. Aus Ländern der Europäischen Gemeinschaft dürfen auch Liköre eingeführt werden die nicht den deutschen Bestimmungen entsprechen, wenn sie im Herstellerland selbst nach den dortigen Vorschriften in den Handel gebracht werden dürfen. Für die Herstellung von Likören gibt es zwei Verfahren: Bei dem einen werden Früchte, Pflanzen, Kräuter etc. in Alkohol mazeriert (d.h. die Zutaten "ziehen" in Alkohol), bei dem anderen Verfahren werden die Zutaten mit Alkohol destilliert. Man kann auch beide Verfahren verbinden. Als Alkohol werden reiner Alkohol, Branntwein aus Wein, Obstbrände, Rum etc. verwendet. Einige der bekanntesten Likörarten: Bitterliköre, zum Beispiel Stonsdorfer, Jägermeiser, Sechsämtertropfen; Kräuterliköre, zum Beispiel Bénédictine, Chartreuse, Escorial, Izarra; Gewürzliköre, zum Beispiel Anis-Kümmel-, Pfefferminzliköre; Fruchtsaftliköre, zum Beispiel Kirsch-, Johannisbeer-, Himbeerlikör; Fruchtaromaliköre, zum Beispiel Aprikosen, Pfirsich, Schlehen; weinhaltige Liköre, zum Beispiel Cordial Medoc; Kakao-, Kaffee-, Teeliköre, zum Beispiel Créme de Cacao, Kahlúa, Tia Maria, Santosa, Kosaken-Kaffee, Tiffin etc.; Honigliköre, zum Beispiel Bärenfang; Emulsionsliköre, zum Beispiel Eier-, Schokoladen-, Sahnelikör. Als Créme de... bezeichnet man Liköre, die besonders süß sind und 400 Gramm Zucker und mehr pro Liter Fertigerzeugnis enthalten. Fruchtsaft- und Fruchtaromaliköre dürfen als "Brandy" bezeichnet werden, wenn mindestens fünf Liter 40prozentiger Obstbranntwein derselben Frucht je 100 Liter Fertigerzeugnis zugesetzt wurde. Edellikör dürfen sich Produkte nennen, wenn Beschaffenheit der Rohstoffe und Qualität des Fertigerzeugnisses sich deutlich von der Durchschnittsware unterscheiden.

Lillet - France

This is an aperitif - finished product, its basis is White Wine, extracts of the Cinchona and Armagnac. Its colour is golden yellow, 25 Vol.-%.

Lime

Lime is a yellow green coloured, thin skinned bitter lemon, growing on the Antillas in Mexico. It is smaller than lemons are and often used for decoration, fresh sqeezed juice (Lime Juice) and syrup (Lime Syrup). Another word for it is: Sour Lime, german Limette, french Lumie. Known product: Riemerschmid Limette (fruit syrup).

Lime Cordial

This is concentrated Lime Juice (syrup), mostly imported from England, yellow colour. Known products: Rose's Lime Juice Cordial, made of Limes from the Westindian Isles.

Lime Juice

It is fresh squeezed juice made of the sour lime.

Limonelle/ Limette

Another word for Lime.

Linie Aquavit

Zur Herstellung des norwegischen Linie Aquavit gehört eine ungewöhnliche Produktionsphase: Nach langer Lagerung in Sherry-Fässern wird Linie Aquavit auf Schiffe der Wilh. Wilhelmsen Reederei verladen und auf eine rund drei Monate dauernde Reise von Oslo nach Sydney und zurück gebracht. Die Route führt zweimal über den Äquator - die Linie. Dabei schippert der Aquavit durch tropische Wärme und eisige Kälte. Die Temperaturen , die Seeluft und die Bewegung während der Reise spielen für die Qualität des Aquavits eine wichtige Rolle. Auf dem Etikettenrücken jeder Flasche stehen - von A/S Vinmonopolet/Norwegen garantiert - der Schiffsname sowie die genaue Zeit der Reise. Alkohol: 41,5 Prozent.

Liqueurs

The aromatic wines from the old Romans, Greek and other countries of the Near East are said to be the predecessors of the today's known liqueurs. There is a direct connection between these aromatic wines of the Antique and the Vermouth and Aperitifs of today. The liqueurs, as we know them today, date back to the year 1000. Referring to documents of different "inventors" the first liqueurs were produced by the Brothers of the order San Romualdo. They produced a mixture based on "Aqua vite" and the sweet juice of plums to defeat the Malaria with it. Other documents say, that Michele Savonarola, the famous doctor from Padua, prepared an "Aquavite", made from honey and rose oil meant to be medicine for the wife of a businessman. This mixture became the famous "Rosolio" later on, which was the base of all following modern liqueurs. But other opinions say, that the first liqueur was not invented near Padua but in the Dalmatian Zara. Already in the Middle Ages, the production of liqueur was a successful business in Italy. Other European countries hardly knew this speciality yet at that time. When in 1532, Katharina from Medici went to Paris to marry King Henry II she also took the most famous cooks, bakers and liqueur experts of Florenz with her. These people introduced the cuisine of Florence and special Italian liqueurs to the French House they stayed with. The French people accepted the new products immediately, they especially liked the liqueurs. The modern liqueur industry was improved around 1700, after new knowledge about the fermentation and different steps of distillation (Lavoisir, Gay-Lussac, Patem) was won. The most important impetus for the liqueur industry was the perfection of the sugar production. The German description of liqueurs means spirituous liquors that are made by adding sugar and basic substances or essences. The amount of extracts contained is at least 10 grams, but usually it is 22 grams or even more in 100 ml. The federal monopoly administration prescribes a minimum alcohol content, which may differ depending on the basic substances used. Liqueurs, not corresponding with the German prescription, are allowed to be imported from other countries of the European community, if they are allowed to be sold on the market in their origin country and after the regulations there. There are two different ways to produce liqueurs: In one procedure fruits, plants, herbs etc are macerated in alcohol (which means: the ingredients extract in alcohol), in the other procedure the ingredients are distilled together with alcohol. It is possible to connect both procedures. Used alcohol is either pure alcohol, spirit made from wine, fruit spirit or Rum. A few of the best known liqueurs are: Bitter Liqueurs, like Bénédictine, Chartreuse, Escorial, Izarra,; Spice Liqueurs, like anise-caraway, peppermint liqueurs; Fruit Juice Liqueurs, like cherry-, currant-, raspberry liqueurs; Fruit Aroma Liqueurs, like apricot, peach, blackthorn; Wine contented Liqueurs, like Cordial Medoc; Cocoa,- Coffee-, Tea Liqueurs, like Créme de Cacao, Kahlua, Tia Maria, Santosa, Kosaks-Coffee, Tiffin; Honey Liqueurs, like "Bear Catch"; Emulsion Liqueurs, like egg-, chocolate-, cream liqueurs. 'Créme de...' is the description of liqueurs which are very sweet, containing 400 grams sugar or more per litre of the product. Fruit juice and fruit aroma liqueurs are allowed to be called "Brandy", when at least five litres of 40 % of fruit spirit of the same fruit per 100 litres of the product is added. 'Noble Liqueur' is the name for products, where the basic substances and quality of the product are clearly above average products.

Lochan Ora

Lochan Ora ist schottisch und bedeutet ..Goldsee". Der Lochan Ora ist ein Scotch-Whisky-Likör von Chivas Brothers Ltd. in Aberdeen/Schotland. Er wird aus Scotch Whisky mit Zugaben von Honig, Curaçao und Anis bereitet. Alkohol: 35 Prozent.

Lochnagar

Der Lochnagar ist ein zwölf Jahre gelagerter Single Highland Malt Whisky der John Begg Lochnagar Distillery. Alkohol: 40 Prozent.

Logan de Luxe

Der zwölf Jahre alte Scotch Logan des Luxe ist die Spitzenmarke von White Horse. Alkohol: 40 Prozent

Long John

Long John Scotch Whisky got its name from a man, who produced the whisky for the first time: John Mac Donald produced his distillation in the shade of the highest mountain in Great Britain, called Ben Nevis. Because of his towering height Mac Donald was only called Long John in Fort William to differ him from the other members of the Mac Donald Clan. Originally his whisky was called "Long John's Dew of Ben Nevis". The whiskies sold under the name 'Long John' today, are no longer related to the distillery, which is still situated in Fort William at the bottom of Ben Nevis. John Mac Donald came from an old family dating back to John Mac Donald, the Lord of the Island, in the 14th century. During that period, John Mac Donald ruled nearly like a king in his part of Scotland. In 1396, he again remembered his fealty towards the King of the Scots and as years passed his title of being the Lord of the Island lost its meaning. Long John Mac Donald was born at the end of the 18th century. Unfortunately the christening registry of Fort William started in 1820, therefore it is not possible to find out his exact date of birth. It is thought, that he was born in Torgulbin in 1796. In 1825, he built up his distillery in Fort William. John Mac Donald died in 1856, leaving his distillery to his 23 year old son Donald Peter. In 1935, "Long John" was taken over by the Seager-Evans Grang, which merged with the Canadian-American Schenley-Group in 1956. Today four distilleries as well as storage halls, situated west on the bank of the river Ceyde, a cooperage and a blending hall belong to Long John International. The complex is about 40 hectares in size; the 14 storage halls contain about 90 million litres of normal alcohol contented whisky, which is about 170 million bottles. In the Speyside region the first totally new malt whisky distillery was built in 1958/ 59 being the first distillery of the century in the Highland. It is called Tormore, situated close to the village Advie. It became a village itself because of all the houses around the distillery - worker's houses were designed around the new distillery-building as being part of the whole project. The creek Achvochkie runs close to Lach-an-Oir (A whole of gold), down the mountain delivering Tormore with the important and necessary water. The best known distillery of Long John distilleries is Laphroaig, situated on the Island Islay in the western part of Scotland. The island is famous for its whiskies. The Laphroaig distillery was built in 1815, it produces a characteristically malt whisky. Whisky available from Long John in Germany is: the standard product Fine Scotch (40 %), Fine Scotch 12 Year Old (43 %), Tormore - Speyside Malt Scotch 10 Year Old (43 %) and Laphroaig - Unblended Islay Malt Scotch 10 Year Old (43 %).

Login / Register



Recommended Pages

Drink-Generator

Enter the ingredients, which are to be included in the drink (Add with Enter key):

For more functions register your premium membership!
Opportunity:
Taste:
Season:
Mixed-/Mix category:
Number of persons:

Advanced drink search

Business Directory